Military Big Data Veri Tabanı Erişimi

Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı aracılığıyla Military Big Data veri tabanı ULAKBİM-EKUAL aracılığı ile kullanıcılarımızın erişimine açılmıştır. İlgili veri tabanından kampüs dışından yararlanabilmesi için VPN ayarlarını yapması gerekmektedir.


Kullanım Kılavuzu için TIKLAYINIZ.

Ayrıntılı Bilgi için TIKLAYINIZ.

Erişim için TIKLAYINIZ.

(Kullanıcı adı ve şifre alanını kullanmandan, Sistemde login butonuna tıklandıktan sonra sayfanın solunda yer alan IP Login panelini aktif etmek için gizlilik sözleşmesini kabul ediniz.)


Military Big Data, kara, deniz, hava, robotik platformlar, silah sistemleri ve mühimmat hakkında yüksek hacimli ve çeşitli bilgileri, ülke detaylarıyla birlikte sunmaktadır. Tüm akademik araştırmalarda operasyon, teşhis, tanımlama, iş geliştirme, eğitim ve karar alma süreçlerinde katma değer yaratmayı hedefler.


Veri tabanında; silah / sistemharita bilgi sistemi, harp tahlili ve savunma ticareti olmak üzere 4 ana modül bulunmaktadır.


Silah/Sistem modülünde, sınıflandırması Türk Silahlı Kuvvetlerinin ilgili birimleriyle gerçekleştirilmiş ve NATO standartları gözetilerek detaylandırılmış altı bölümde dünyada kullanımda olan ya da siparişi geçilmiş tüm silah ve sistemlere ait konsept geliştirme süreçleri, teknik bilgileri, görselleri vb. gibi tüm bilgiler doğrulanmış olarak kullanıcıya sunulmaktadır.


Harita Bilgi Sistemi modülünde, her bir silah sisteminin hangi ülkede kaç adet kullanıldığı bilgisi, uygun filtreleme ve analiz seçenekleriyle birlikte sunulmaktadır. İlgili veriler dünya haritası üzerinde ilişkilendirilmektedir.


Harp Tahlili modülünde, operasyonel düzeyde muharip ya da muharebe sahasının dengelerini değiştiren faktörlerin oransal analizinin kullanıcıyla paylaşılması öngörülmektedir. Kullanıcılar bu modülde isterlerse kendi müttefik gruplarını oluşturup, kıyaslamayı gruplar olarak gerçekleştirebilmektedir.


Savunma Ticareti modülünde, son 40 yıl içinde ülkeler arasında gerçekleşen savunma alışverişi tarihsel, rakamsal ve adedi bilgiler paylaşılarak sunulmaktadır. Hedef ülke ya da kaynak ülke analiziyle desteklenen bu modülde ülkeler arası ilişkilerin boyutu savunma düzeyinde incelenebilmektedir.



01 Nisan 2024